Μπορούν οι βιβλιοθήκες να είναι θεραπευτικές; Η απάντηση είναι ναι! Οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να μας αλλάζουν σε συναισθηματικό, κοινωνικό, συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο. Όταν οι ιστορίες χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες μαζί, σε μορφή βιβλίων, τότε η θεραπευτική τους δύναμη μεγαλώνει. Ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid-19, υπάρχει ανάγκη να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να συζητήσουμε με την κοινότητά μας και να εμπλέξουμε τους ανθρώπους γύρω μας σε θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι έχουν ιστορίες και προσωπικές εμπειρίες που πρέπει να μοιραστούν, χαρακτήρες που θα ήθελαν να σχετίζονται μαζί τους και ασφαλείς χώρους για να το κάνουν. Πιστεύουμε ότι μια βιβλιοθήκη θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος χώρος ασφάλειας και για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας.
Τι θα λέγατε λοιπόν, αν αντί για τα συμβατικά φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ψυχικών ασθενειών κάποιος σας συνταγογραφούσε μια επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη; Η Athens Comics Library σε συνεργασία με το Refugee Week Greece επιλέχθηκε από το European Cultural Foundation στο πλαίσιο του Europe Challenge 2022 να σχεδιάσει και να αναπτύξει πιλοτικά ένα πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τη θεραπευτική δύναμη των ιστοριών και τις βιβλιοθήκες ως ασφαλείς χώρους ίασης.
Στα πλαίσια αυτού του Προγράμματος συνεργαζόμαστε με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ).
Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Καθ. Στέλιου Στυλιανίδη και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ανάληψη της επιστημονικής και διοικητικής ευθύνης είκοσι τριών συνολικά στεγαστικών Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, δύο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και δύο Κέντρων Ημέρας, καινοτομεί με την δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και επαγγελματιών που εργάζονται για τους σκοπούς της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Πρόγραμμα της Αθήνας διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας
Stand Up Comedy για τη συνταγογράφηση βιβλιοθηκών
Το Europe Challenge αντιμετωπίζει ορισμένες από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Ευρώπης με ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με βιβλιοθήκες και τις κοινότητές τους σε όλη την Ευρώπη.
Ο σχεδιασμός του Προγράμματος σχεδιάστηκε γύρω από τους ακόλουθους 6 δείκτες:
- Μείωση των επιπέδων άγχους και απομόνωση
- Αυξημένες εναλλακτικές λύσεις σε κλινικές ρυθμίσεις
- Βελτιωμένη πρόσβαση στη μη τυπική εκπαίδευση
- Επαναχρησιμοποίηση χώρων για ευεξία
- Βελτιωμένη κοινωνική σύνδεση
- Αυξημένη γνωστική διέγερση
Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών” θα συνεργαστούμε με 4 βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, μετά από ένα ανοιχτό κάλεσμα για συνεργαζόμενους φορείς όπου λάβαμε 45 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα.
- Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης – Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δημοτική Βιβλιοθήκη ΟΚΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού) Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
- Δήμος Τεμπών-Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης
- Βιβλιοθήκη Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς
Γνωρίστε τις Βιβλιοθήκες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών”
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης – Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης είναι η κύρια μονάδα πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αριστοτέλους στην Πανεπιστημιούπολη και οι χώροι, οι συλλογές και οι υπηρεσίες της αναπτύσσονται σε τέσσερις ορόφους. Παράλληλα, διαθέτει τρία Παραρτήματα, σε Κουκούλι Πάτρας, Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Το κτίριο στο Ρίο μπορεί να φιλοξενήσει στα διάφορα αναγνωστήρια για μελέτη περίπου 400 άτομα, διαθέτει χώρους συνεργασίας, καθώς επίσης και πλήρη δικτυακή υποδομή και σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η ΒΚΠ είναι ανοικτής πρόσβασης και δικαίωμα δανεισμού βιβλίων και χρήσης των υπηρεσιών της έχουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αρκεί να είναι κάτοχοι της κάρτας μέλους της.
Αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη, αφού πλέον παρέχει υπηρεσίες και στους αποφοίτους του ιδρύματος. Ανάμεσα στις υπηρεσίες της συγκαταλέγονται αυτές για την πρόσβαση στη βιβλιογραφία (π.χ. δανεισμός, διαδανεισμός, κλπ.), για την ανάπτυξη δεξιοτήτων (π.χ. σεμινάρια πληροφοριακής παιδείας), στήριξης των φοιτητών με αναπηρίες (π.χ. μετατροπή βιβλιογραφίας), στήριξης του ερευνητικού έργου (π.χ. ανοικτή πρόσβαση σε ερευνητικές δημοσιεύσεις και δεδομένα).
– Facebook: www.facebook.com/libraryupatras
– Twitter: www.twitter.com/libraryupatras
Δημοτική Βιβλιοθήκη ΟΚΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού) Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ΟΚΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού) του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού ξεκίνησε την λειτουργία της το 2010 . Στεγάζεται στο κτίριο που υπήρξε το σπίτι του συγγραφέα Κοσμά Πολίτη. Διαθέτει επίσης παράρτημα που βρίσκεται στην Κοινότητα Νέου Ψυχικού και λειτουργεί από το 1987.
Από το 2015 είναι δραστήριο μέλος του Future Library και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ).
Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 23000 τεκμήρια και αριθμεί 2665 μέλη .Διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο (http://psychikolib.openabekt.gr) στον οποίον ενσωματώθηκε η συλλογή του παραρτήματος το 2019 και φιλοξενείται στο cloud του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Είναι δανειστική, έχει αναγνωστήριο πολλών θέσεων, διαθέτει Η/Υ για χρήση από το κοινό και δωρεάν wi-fi . Επίσης λειτουργούν λέσχες ανάγνωσης για ενήλικες και για παιδιά και παιδικά εργαστήρια φιλαναγνωσίας.
Κάθε χρόνο διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και διαλέξεων και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) του δήμου μας που αναδεικνύουν το ρόλο της ως ένα άτυπο κέντρο εκπαίδευσης όπου η γνώση προσεγγίζεται μέσα από πειραματισμό, βιωματική εμπειρία και πλήθος βιβλίων.
– Facebook: https://www.facebook.com/okapa.gr
Δήμος Τεμπών-Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης επαναλειτουργεί από το 2003 και βρίσκεται στην πλατεία της Ραψάνης , ένα ημιορεινό χωριό του νομού Λάρισας πάνω από τη γραφική κοιλάδα των Τεμπών , με θέα το Αιγαίο. Λειτουργεί ως δανειστική και στην συλλογή της περιλαμβάνει πάνω από 25.000 τόμους βιβλίων ποικίλης ύλης (λογοτεχνία κτλ.), διαθέτει τμήμα σπάνιων συλλογών και χειρόγραφών καθώς και ειδικό τμήμα τοπικής ιστορίας . Στην ευρύχωρη σοφίτα της γίνονται ποικίλες δράσεις για παιδιά ,εφήβους , γονείς και ανθρώπους της τρίτης ηλίκιας , αποτελεί το κέντρο της τοπικής κοινότητας της και εξυπηρετεί τους χρήστες της και πέρα του απλού δανεισμού βιβλιών , ενσωματώνοντας στις υπηρεσίες -δράσεις που στηρίζουν της κοινωνία του χωριού.
Πληθώρα εκπαιδευτικών δράσεων για σχολεία που συνδυάζουν το φυσικό περιββάλλον του χωριού με την τοπική ιστορία σε διαδρομές μέσα στο χωριό , ξεναγήσεις κτλ.. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται ποικίλες δράσεις στο χωριό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα με το Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας -Ξενώνας Ραψάνης ,που συνεργάζεται μόνιμα από το 2016.Είναι μέλος του δικτύου βιβλιοθηκών της Ε.Β.Ε. και μέλος του Future library. Βραβείο καλύτερου βιβλιοθηκονόμο για πρόωθηση φυλαναγνωσίας 2016.
-Facebook: https://www.facebook.com/rapsanilibrary/
-Twitter: https://twitter.com/RAPSANILIBRARY
Βιβλιοθήκη Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς
Η Βιβλιοθήκη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων, λειτουργεί εντός του Καταστήματος και απευθύνεται στο σύνολο των κρατουμένων αλλά και του προσωπικού. Αριθμεί πλέον περισσότερα από 10000 βιβλία (ελληνικά και πολυγλωσσικά) και από τον Ιανουάριο του 2018, αποτελεί και μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια των όσων ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας για την ενημέρωση και την αυτομόρφωση των κρατουμένων και εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα από δωρεές οργανισμών, φορέων, εκδοτικών οίκων αλλά και ιδιωτών με ενέργειες των κοινωνικών λειτουργών του Καταστήματος, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας της.
Μέχρι σήμερα πέρα από την κύρια λειτουργία της υποστηρίζει και την εκπαιδευτική διαδικασία των κρατουμένων, καθώς φιλοξενεί στο χώρο της όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται με τη διάθεση σχετικών βιβλίων, την πρόσβαση σε λεξικά, σε βιβλία επαγγελματικών ειδικοτήτων, σε έντυπα βοηθήματα και πληροφοριακό υλικό και προωθεί τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και της δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κρατουμένων μέσα από την διοργάνωση δράσεων σε συνεργασία με δίκτυα εθελοντών. Ο εμπλουτισμός της με νέο υλικό είναι διαρκής και βασίζεται πάντα στις ανάγκες που εκφράζουν οι κρατούμενοι ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει το απαιτούμενο υλικό υπάρχει σύνδεση και υποστήριξη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Στόχος μας πλέον, είναι η δημιουργική αξιοποίηση του υλικού της, η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της μέσα σε μια φυλακή ως εναλλακτικό φορέα εκπαίδευσης, μάθησης, πολιτισμού, αλλά και προετοιμασίας της επανένταξης των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο και η εφαρμογή καλών πρακτικών σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες δράσεις.
– Facebook: https://www.facebook.com/vivliothikiakkagias