Εργαστήρια για όλους – Refugee Week Greece 2022 (Capacity building workshops)

(Following in English)

Mία σειρά εργαστηρίων για τον Απρίλιο, που εξερευνούν τη σημασία της τέχνης και του πολιτισμού και της αμοιβαίας φροντίδας των κοινοτήτων μας, για το Refugee Week Greece 2022.

#RefugeeWeekGreece

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Για κρατήσεις μπορείτε να μας στείλετε email στο contact@athenscomicslibrary.gr με τον τίτλο του εργαστηρίου που σας ενδιαφέρει.

Δωρεάν – 15 θέσεις για κάθε εργαστηριο

Ανοιχτά για όλους

Διοργάνωση: Athens Comics Library σε συνεργασία με τον οργανισμό Counterpoints Arts UK και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Τα εργαστήρια είναι μία ευγενική προσφορά των οργανισμών που συμμετέχουν στην οργάνωση του Refugee Week Greece 2022.


ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 6-7.30μμ

Εισηγήτρια: Μαριάννα Μίσιου

Οργανισμός: Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Τίτλος: Συζητώντας με βιβλία χωρίς λέξεις

Περιγραφή: Μέσα από αυτή την ανοιχτή συζήτηση, θα εξερευνήσουμε την πολύπλοκη και ευφάνταστη έμπνευση που μπορούν να βιώσουν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μέσα από τα βιβλία χωρίς λέξεις και τη δύναμη της μοναδικής εικόνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

ΤΡΙΤΗ, 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 6-8μμ

Εισηγήτρια: Αγγελική Γιαννακίδου

Οργανισμός: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Τίτλος: Πώς να εργάζεστε με διαφορετικές κοινότητες

Περιγραφή: Μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία νέων κωδίκων επικοινωνίας με διαφορετικές κοινότητες που προσφέρεται από την ιδρύτρια του μουσείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα 6-9μμ

Εισηγήτρια: Βαλεντίνα Σωκράτους

Οργανισμός:  Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Τίτλος: Κάθαρσις αγαπητή μου

Περιγραφή :   Ένα πειραματικό εργαστήριο που συζητά τις ανομολόγητες αλήθειες μας σχετικά με το συναισθηματικό κόστος που φέρουν οι άνθρωποι που εργάζονται σε οργανισμούς που ασχολούνται με τον ανθρώπινο αγώνα.

ΑΓΓΛΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ (12 θέσεις)

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 5-6.30μμ

Εισηγήτρια: Ντίνα Ντζιώρα

Οργανισμός: Athens Comics Library

Τίτλος: Η επανασύνδεση των κοινοτήτων μέσα από προγράμματα τεχνών και πολιτισμού

Περιγραφή: Η τέχνη είναι μια βαθιά ανθρώπινη απάντηση στην κοινωνική αναταραχή και υπήρξε ένα εργαλείο συμφιλίωσης σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Μέσω των τεχνών της κοινότητας, τα άτομα είναι σε θέση να ξεκινήσουν 

συζητήσεις για κοινωνικά προβλήματα με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς που ενθαρρύνει τον διάλογο. Θα επικεντρωθούμε στη σημασία της τέχνης ως μέσου για τη συμμετοχή της κοινότητας. Αυτή η πρακτική αναγνωρίζει και προωθεί τις διαφορές μεταξύ των ατόμων και εκτιμά μια διαφορετική συμβολή δεξιοτήτων, ικανοτήτων και εμπειρίας από όλους.

ΑΓΓΛΙΚΑ ή ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 6-8μμ

Εισηγήτρια: Chloe Mitra Sharshar

Οργανισμός: Athens Comics Library

Τίτλος: Δουλεύοντας με παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Περιγραφή: Αυτό το εργαστήριο έχει ως στόχο να αναλύσει και να εξετάσει τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες ως αιτούντες άσυλο. Η εκπαίδευση είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα .

ΑΓΓΛΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 2-4μμ

Εισηγήτρια: Βασιλική Αραμπατζή & Sarah Helander

Οργανισμός: Refugee Trauma Initiative

Τίτλος: Η μουσική ως συλλογικό θεραπευτικό εργαλείο στην πρακτική PSS

Περιγραφή: Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα εξερευνήσουμε το ρόλο της μουσικής στη ζωή μας και τη σύνδεσή της με τον πολιτισμό και τις ταυτότητες. Πώς η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο θεραπείας, σύνδεσης

 και δημιουργίας κοινότητας.

ΑΓΓΛΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 5-7μμ

Οργανισμός: AMAKA

Τίτλος: ABC of HEALING

Περιγραφή: Στο εργαστήριο αυτό θα διερευνήσουμε την έννοια της “Επούλωσης-Θεραπείας” μέσα από την πρακτική LTP (Literacy Through Photography) ή αλλιώς “Φωτογραφικού Αλφαβητισμού”. Το LTP αφορά μια εκπαιδευτική μεθοδολογία που ενθαρρύνει την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από τη Φωτογραφία και την χρήση των εικόνων ως καταλύτη της λογοτεχνικής έκφρασης. Στόχος είναι η βιωματική γνωριμία με την τεχνική LTP ως εργαλείο αυτοσυνηγορίας, έκφρασης, κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης του Εαυτού, και η εφαρμογή της σε ομάδες νεαρών προσφύγων.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 12-2μμ

Εισηγήτρια: Tea Rozman

Οργανισμός: Green Card Voices

Τίτλος: Story Stitch Circle

Περιγραφή: Στόχος μας ήταν να οικοδομήσουμε βαθιές σχέσεις μεταξύ των μεταναστών και των γειτόνων τους, αφηγούνται ιστορίες, ανοίγοντας τα μυαλά και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Η ελπίδα είναι ότι αυτό το παιχνίδι καρτών θα προωθήσει μια βαθύτερη συζήτηση. 

Ανοιχτό και για οικογένειες και παιδιά 10+.

ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΣΙ / ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ 

ΤΡΙΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 7-8μμ

Καθηγήτρια: Sjouke Ummels MSc. Παιδαγωγός & Εκπαιδευτής

Οργάνωση: Superhero Academy – Oλλανδία

Τίτλος: Self Care για άτομα που εργάζονται με ευάλωτες ομάδες

Περιγραφή: Για κάποιους, η αυτοφροντίδα μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολυτελές για προνομιούχους ανθρώπους με πολύ ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για όλους, ειδικά για τους ανθρώπους των οποίων η εργασία περιλαμβάνει τη φροντίδα της ευημερίας των άλλων. Εξάλλου, δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις.

Το Superhero Academy εξηγεί πρακτικά τη σημασία της προσωπικής και επαγγελματικής αυτοφροντίδας – για τη δική σας ψυχική υγεία και για να μπορέσετε να συνεχίσετε τη δουλειά σας. Αλλά και πώς να το κάνετε πράξη και πώς να μεταφέρετε αυτή τη γνώση και αυτές τις δεξιότητες σε άλλους. Γιατί αυτοφροντίδα είναι να μάθεις πώς να χαλαρώνεις, να επαναφορτίζεις και πώς να παίρνεις πίσω τη δύναμή σου. Και αυτό είναι κάτι που ο καθένας κάθε ηλικίας μπορεί και πρέπει να μάθει!

ΑΓΓΛΙΚΑ / ONLINE

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 4-5μμ

Καθηγήτρια: Κορίνα Ζαρομυτίδου

Οργάνωση: Εσωτερικός και Χωρικός Σχεδιασμός, στο Camberwell College (UAL)

Τίτλος: Healing Spaces

Περιγραφή: Τι σημαίνει θεραπεία και από τι προσπαθούμε να θεραπευθούμε; Υπερβαίνοντας τη σημασία της θεραπείας και της υγείας, αυτή η διάλεξη θα διερευνήσει έννοιες που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη διαδικασία της θεραπείας και να την επανατοποθετήσουν σε σχέση με το χώρο, τη φυσική και την ψηφιακή, την ύπαρξη, το αντιληπτό και το φανταστικό, το ανήκειν και την ταυτότητα.

ΑΓΓΛΙΚΑ / ONLINE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα: 6-7.30μμ

Εισηγήτρια: Δρ. Λήδα Τσενέ

Οργανισμός: Athens Comics Library

Τίτλος: Πως μπορούν τα comics να αλλάξουν τον κόσμο

Περιγραφή: Γνωρίζατε ότι τα κόμικς δεν έχουν μόνο την ικανότητα να αφηγούνται τις ιστορίες των υπερηρώων, αλλά έχουν και τα ίδια υπερδυνάμεις; Σε αυτή την ομιλία διάρκειας μίας ώρας θα εξερευνήσουμε τη δυναμική των κόμικς ως πλατφόρμα εκπαίδευσης, θεραπείας και ενδυνάμωσης της κοινότητας.


A month of free workshops exploring arts and culture for healing ahead of Refugee Week Greece 2022.

#RefugeeWeekGreece

WORKSHOPS SCHEDULE

To book email us contact@athenscomicslibrary.gr with the title of the Workshop

All workshops are Free to attend

Max participants per workshop 15

Open to all

Organised by Athens Comics Library in collaboration with Counterpoints Arts UK.

Courses kindly offered by the network of organisations at Refugee Week Greece


MONDAY 4TH APRIL

Τime: 6 – 7.30pm

Tutor: Mariana Misiou

Organisation: University of Aegean

Title: Books without words

Description: Through this open discussion, we will explore the complex and imaginative inspiration for educators and children can experience through books without words and the power of the single image. 

GREEK / ONLINE

TUESDAY 5TH APRIL

Time: 6-8pm

Tutor: Angeliki Giannakidou

Organisation: Ethnological Museum of Thrace

Title: Working with diverse communities in regional Greece

Description: An open discussion about creating new codes of communication with diverse communities offered by the founder of the museum.

GREEK / ONLINE

WEDNESDAY 6THS APRIL

Time 6-9pm

Tutor: Valentina Sokratous

Organisation:  Ethnological Museum of Thrace

Title: Katharsis dear me

Description: An experimental workshop discussing our unspoken truths about the emotional cost that carry people who work in organisations dealing with human pain and struggle. Katharsis is an attempt to start an open dialogue with ourselves with honesty and kindness. 

ENGLISH / ONLINE (12 places only)

MONDAY 11TH APRIL

Time: 5-7pm

Tutor: Dina Ntziora

Organisation: Athens Comics Library

Title: Connecting Communities through culture

Description: Art is a deeply human response to social upheaval and has been a tool of reckoning and reconciliation throughout human history. Through creating and presenting art, individuals are able to start conversations about divisive 

social problems in an inclusive way that encourages dialogue. We will focus on the importance of art as a means for community engagement.  This practice acknowledges and promotes the differences between individuals and values a diverse contribution of skills, abilities and experience.

GREEK or ENGLISH / ONLINE

TUESDAY 12TH APRIL

Time: 6-8pm

Tutor: Chloe Mitra Sharshar

Organisation: Athens Comics Library

Title: Working with refugee and migrant children

Description:  This workshop aims to break down and examine the obstacles children and their families might face in the classroom as asylum seekers. For children of refugee backgrounds, the stresses and traumas faced by them and their families can deeply impact their ability to concentrate and/or will to learn. This in turn might lead educators and program facilitators to feel that their programs and lesson plans are not working. 

ENGLISH/ ONLINE

THURSDAY 14TH APRIL

Time: 2-4pm

Tutor: Vassiliki Arabatzi & Sarah Helander

Organisation: Refugee Trauma Initiative

Title: Music as a collective healing tool in PSS practice

Description: Refugee Trauma Initiative offers an introductory online workshop on Music as a collective healing tool in PSS practice with displaced people. During this workshop we will explore the role of music in our lives and its connection with culture and identities.We will collectively reflect on how music can be used as a 

healing, connecting and community building tool and we will share some music PSS activities ideas that can be practised with different age groups. This will be an interactive and experiential online workshop, therefore participants are expected to keep cameras open and at times share insights in smaller or bigger groups. 

ENGLISH / ONLINE

FRIDAY 15TH APRIL

Time: 5-7pm

Organisation: AMAKA

Title: ABC of HEALING

Description: The  workshop intends to explore the concept of “Healing” through LTP methodology (Literacy Through Photography). LTP is a teaching methodology that encourages the exploration of the world through Photography and the use of images as catalysts for verbal and written expression.

The workshop is experiential and aims at introducing the LTP technique as a tool of self-advocacy, expression, social inclusion and empowerment of young refugees.

GREEK / ONLINE

SUNDAY 17TH APRIL

Time: 12-2pm

Tutor: Tea Rozman

Organisation: Green Card Voices

Title: Story Stitch Circle

Description: In 2018, Green Card Voices together with 70 community members co-created Story Stitch, a conversation card game. Our goal was to build deep connections between immigrants and their neighbours by telling stories, opening 

minds, and encouraging people to get to know one another. The hope is that this card game will foster deeper conversation, and generate a breakthrough on how immigrants are perceived, treated, and accepted. 

Open to families and children 10+

ENGLISH, FRENCH, FARSI, ARABIC / In Person

TUESDAY 26TH APRIL

Time: 7-8pm

Tutor: Sjouke Ummels MSc. Pedagogue & Trainer

Organisation: Superhero Academy – Netherlands

Title: Self Care for people working in the NGOs sector

Description: To some, self-care may sound like something luxurious for privileged people with lots of free time. Or it may sound woolly or even selfish. But research has shown that self-care is essential for everyone, especially for people whose work involves looking after the welfare of others. After all, you can’t give something you don’t need to give: “You can’t poor from an empty cup”.

The Superhero Academy practically explains the importance of personal and professional self-care – for your own mental health and to be able to continue your work. But also how to put it into practice and how to transfer this knowledge and these skills to others. Because self-care is learning how to relax, recharge and how to take back your power. And that is something everyone of any age can and should learn!

ENGLISH / ONLINE

WEDNESDAY 27TH APRIL

Time: 4-5pm

Tutor: Korina Zaromytidou

Organisation: Interior and Spatial Design, at Camberwell College (UAL)

Title: Healing Spaces

Description: What does healing means and what are we trying to heal from? Transcending the connotation of healing and health, this lecture will explore concepts that attempt to re-define the process of healing and reposition it in relevance to space, physical and digital, existence, perceived and imaginary, belonging and identity. 

ENGLISH / ONLINE

FRIDAY 29TH APRIL

Time: 6-7.30pm

Tutor: Dr. Lida Tsene

Organisation: Athens Comics Library

Title: Using Comics to Change the World

Description: Did you know that comics don’t only have the ability to tell the stories of superheroes, but they have superpowers themselves? From generating empathy among people, to empowering communities and from entertainment to healing the 9th Art has a lot to offer. In this one hour talk we will explore the dynamics of comics as an educational, healing and community empowerment platform.

GREEK or ENGLISH / ONLINE