Σχολικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Στόχοι :
Η δυναμική της γλώσσας των comics είναι πολύ κοντά στον τρόπο που τα παιδιά σήμερα εκφράζονται. Η ενασχόλησή τους με την τέχνη των comics μπορεί να αποτελέσει κίνητρο να πάψουν να θεωρούν ότι «πρέπει να διαβάσουν, πρέπει να μάθουν» και να περάσουν στο να «θέλουν να διαβάσουν, να θέλουν να μάθουν». Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν για δύσκολα και πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η διαφορετικότητα, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο πόλεμος κ.α.

Σχολικό Εργαστήριο Persepolis: το ημερολόγιο μιας έφηβης
Το Persepolis είναι ένα αυτοβιογραφικό comic που αφηγείται τη ζωή της Marjane Satrapi που μεγάλωσε κάτω από το αυστηρό θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν και τη φυγή της ως έφηβη μόνη στη Δύση. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που μιλά για την καταπίεση, τις πολιτιστικές διαφορές αλλά και ομοιότητες, τις δυσκολίες της μετανάστευσης, τη φρίκη του πολέμου. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το έργο της Satrapi, βλέπουν τις ιστορίες που έχει να μας αφηγηθεί και έπειτα, με αφορμή αυτές τις ιστορίες, συζητούν για τα θέματα που απασχολούν τους ίδιους και την κοινωνία μας. Αφού μυηθούν στις τεχνικές δημιουργίας ενός comic, θα συνεργαστούν για να φτιάξουν τη δική τους ιστορία.

Σχολικό Εργαστήρι Comics Για Τον Ρατσισμό
Αποτελώντας μία από τις καλές τέχνες αλλά και ένα αφηγηματικό μέσο, τα comics έχουν καταπιαστεί με όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Σε ένα εργαστήριο από τον κόσμο των υπερηρωικών comics, θα εξετάσουμε το θέμα του ρατσισμού, του μίσους, του φανατισμού και της βίας, μέσα από μια διαφορετική ματιά. Με αφορμή την ομάδα των X-Men, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω σε ένα ζήτημα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε πολύπλοκα θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα. Στη συνέχεια, θα μυηθούν στα μυστικά μιας τέχνης που είναι κοντά στον τρόπο που επιδιώκουν να εκφράζονται και θα πλάσουν τις δικές τους δημιουργίες.

Τα σχολικά μας εργαστήρια είναι σε διαδικασία έγκρισης από τον Υπουργείο Παιδείας.

Ημερομηνίες διεξαγωγής : Κάθε μέρα (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Χώρος διεξαγωγής : Athens Comics Library, Καραΐσκάκη 28, Ψυρρή
Διάρκεια : 2 ώρες
Κόστος : 5€/μαθητή

Ενδιαφέρεστε να κλείσετε ένα εργαστήριο για το δικό σας σχολείο;

Στείλτε ένα μήνυμα με τα στοιχεία σας (σχολείο, όνομα, τηλέφωνο, αρμοδιότητα, αριθμός μαθητών, τάξη) στο contact@athenscomicslibrary.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.