Διημερίδα: Τα comics ως εργαλείο ένταξης για πρόσφυγες και μετανάστες

H Comicdom Press και η Athens Comics Library διοργανώνουν ένα διήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική διάσταση της 9ης Τέχνης, με αφορμή την παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου BONDS: Booster the emotional dimension of social inclusion for immigrant mothers and children.Το πρόγραμμα BONDS έχει σκοπό να δημιουργήσει και να διανείμει εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία αξιοποιούν τη μεθοδολογία της συνεργατικής αφήγησης μέσω comics (collaborative comics storytelling) με στόχο την κοινωνική ένταξη μητέρων και παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Στις 12 Δεκεμβρίου συζητάμε για το εκπαιδευτικό μοντέλο του BONDS με τη συμμετοχή της Emily Oliver, Managing Director του βρετανικού οργανισμού PositiveNegatives, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου με την καθοδήγηση της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου μαθαίνουμε πώς μπορούμε να μεταφράσουμε ένα comic για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Erasmus + KA2 Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 18:00-20:00
Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Μοντέλου BONDS.

H Emily Oliver είναι διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού PositiveNegatives. H PositiveNegatives δημιουργεί λογοτεχνικά κόμικς, ταινίες κινουμένων σχεδίων και podcasts των οποίων τα θέματα αφορούν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα ανθρώπινων δικαιώματων. Συνδυάζει την εθνογραφική μελέτη με την εικονογράφηση και τη φωτογραφία, μετατρέποντας με τα μέσα αυτά προσωπικές αφηγήσεις σε τέχνη, σε υλικό εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων. Η Emily έχει δημιουργήσει και αναβαθμίσει διάφορες πρωτοβουλίες σημαντικού βεληνεκούς, που ως σκοπό έχουν να διαμορφώσουν τα σύγχρονα συστήματα σε πιο ισάξια, να εμβαθύνουν το δημόσιο λόγο, και να αφυπνίσουν την κριτική σκέψη με τρόπο δημιουργικό. Η εμπειρία της ξεκινάει απο τη δημιουργία του people-fund.it (της μεγαλύτερης πλατφόρμας συλλογής χρημάτων στη Μ. Βρετανία) και φτάνει μεχρι την ίδρυση υπηρεσιών τέχνης στον δήμο Νιούχαμ του Λονδίνου. Χρησιμοποιώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση έχει
συνεργαστεί κατά την τελευταία δεκαετία με ενα ευρύ φάσμα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών οργανισμών, του Εθνικού Συμβουλίου Τέχνης της Μ. Βρετανίας και εταιριών που ανηκουν στην κατάταξη της Fortune Global 500. Αφοσιωμένη στην υποστήριξη μειονοτικών ομάδων, η Έμιλυ έχει δουλέψει με μετανάστες χωρίς έγγραφα, πρόσφυγες και κοινότητες αστέγων. Έχει καταρτιστεί ως υπεύθυνη πρότζεκτ μέσω της μεθόδου PRINCE2, ως δασκάλα σε σχολείο του δάσους, και είναι η πρώτη στη Μ. Βρετανία που διδάσκει διαλογισμό, στο πανεπιστήμιο του Σταντφορντ. Σήμερα κάνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Βιώσιμη ∆ιοίκηση.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 18:000-20:00
Comics Workshop: Μεταφράζοντας ένα comic για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή την παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου BONDS για την αξιοποίηση των comics ως εργαλείου ένταξης μεταναστών και προσφύγων, επιλέγουμε και μεταφράζουμε μια από τις ιστορίες που φιλοξενούνται στο PositiveNegatives . Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα μυηθούμε σε τεχνικές μετάφρασης, αλλά και θα συζητήσουμε το πώς η αφήγηση μέσω της 9ης Τέχνης μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ευαισθητοποίησης, αλλά και πραγματικής ενημέρωσης, γύρω από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Το εργαστήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστήμιου και συντονίζει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι μεταφραστής, συγγραφέας, και αφηγητής. Έχει μεταφράσει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, ιστορίας, αστυνομικής και φανταστικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων τον Ιππότη των Επτά Βασιλείων και Τα Ταξίδια του Ταφ του George R.R. Martin. Έχει γράψει ιστορίες και βιβλία φαντασίας και τρόμου (Το Αμόνι που Τραγουδά, Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ), ενώ τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με την προφορική αφήγηση, κάνοντας παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια γύρω από το παραμύθι και τον μύθο.

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για το εργαστήριο απαιτείται προεγγραφή μέσω του παρακάτω link.

Πότε: 12 και 13 Δεκεμβρίου 2018
Πού: Athens Comics Library, Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: contact@athenscomicslibrary.gr